Elektroniske sigaretter – er de virkelig verdt det?

Røyking er en av de vanligste lastene i tilværelsen, med mer enn 1 milliard mennesker som røyker daglig. Dessverre er det også en av de mest vanedannende lasterne, noe som betyr at når du starter, er det svært vanskelig å slutte, og for mange rett og slett umulig. Den gode nyheten er at det er et alternativ som er langt mindre farlig for helsen – en e-sigarett startpakke.

Mange røykere er skeptiske til elektroniske sigaretter, rett og slett fordi de ikke forstår hvordan de fungerer, så la oss avkrefte noen av mytene som omgir disse produktene.

Myte: Elektroniske sigaretter er nikotinfri, og dermed tilfredsstillerde ikke behovet for nikotin.

Dette er uten tvil den mest vanlige myten, som er sann og usann på samme tid. Elektroniske sigaretter forbrenner ikke tobakk for å avgi nikotin – stoffet som skaper den fysiske røykeavhengigheten; i stedet bruker de flytende nikotin og en mekanisme som varmer den opp og gjør den om til damp, som røykeren inhalerer. Dette har i utgangspunktet samme effekt som å røyke en vanlig sigar. Du kan imidlertid også velge en nikotin-fri væske som også utvikler damp, men som ikke inneholder nikotin. Denne type væsker er rettet hovedsakelig mot røykere som ikke er avhengige av nikotin, men som i større grad har en psykologisk avhengighet forbundet med prosessen knyttet til røyking.

Myte: Elektroniske sigaretter er svakere enn vanlige sigaretter.

Dette er et annet eksempel på en myte som kan være både sann og usann. Akkurat som vanlige sigaretter kommer e-sigaretter med ulikt innhold av nikotin og andre ingredienser. Elektroniske sigaretter kommer med ulike typer væske, med ulike konsentrasjoner. Derfor kan du bruke elektroniske sigaretter som er svakere, sterkere eller akkurat like sterke som ditt foretrukne merke vanlige sigaretter.

Myte: Røyken skapt av elektroniske sigaretter er enda farligere enn røyk av vanlige sigaretter.

Denne myten er skapt av folk som ikke forstår hvordan elektronisk sigaretter virker. Logikken bak er at bare fordi den ikke inneholder naturlige ingredienser, slik som bladene av tobakk som brukes i vanlige sigaretter, er elektroniske sigaretter fulle av kjemikalier som er farlige. Denne myten er helt feil. Elektroniske sigaretter fungerer ved å varme opp en væske og transformere den til damp – i hovedsak den samme prosessen som skjer når du varmer opp vann til kokepunktet. Væsken det dreier seg om er ikke farlig, den består hovedsakelig av vann, med tilsatt litt nikotinkonsentrat. Dette betyr at den såkalte røyken fra en elektronisk sigarett er ufarlig, særlig når man sammenligner den med røken fra en vanlig sigarett.

Grunner til å bytte til elektroniske sigaretter:

Nå som du har en grunnleggende forståelse av hvordan elektronisk sigaretter fungerer, vil vi gi noen grunner til at du bør vurdere å bytte:
• Elektroniske sigaretter er billigere, siden du bare kjøper startpakke en gang, og deretter bare trenger å kjøpe nye filtre;
• Du unngår den passive røykingen for menneskene rundt deg;
• Dampen setter seg ikke fast i huden og klærne, og dermed vil du ikke ha den forferdelige røyklukten alle misliker;
• Du bruker ikke ild, og dermed reduseres brannfare.
Tenk over dette og trekk din egen konklusjon. Elektroniske sigaretter er billigere, mer praktiske og mye bedre for helsen din. Har du prøvd dem ennå?